2010. december 5., vasárnap

Gesztenyés torta

Hozzávalók 7 főre
Tészta:
  • 6 tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 2 ek liszt
  • 3 ek víz
  • 2 ek baracklekvár
  • 1 csipet só
Krém:
  • 2 cs pudingpor
  • 1/2 liter tej
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 2 cs gesztenyemassza
  • kevés rum
Tetejére:


  1. A gesztenyemasszát tegyük a tűzhely közelébe, így mire szükség lesz rá pont eléggé fel fog engedni, ha fagyos.
  2. Főzzünk kemény krémalapot a krémhez szükséges 2 csomag pudingporból (lehet vaníliás, én személy szerint tiramisus pudingport használtam), a 1/2 liter tejből, 1 evőkanál cukorból. Hagyjuk kihűlni!
  3. A 6 tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, félig kész állapotban, folyamatos keverés mellett kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot. Szép fehér, kemény habot kapunk. A tojássárgákat 3 evőkanál vízzel elkeverjük. Lassan hozzákeverjük a habhoz, majd a pudingport is és a 2 evőkanál lisztet is. (A két csomag pudingpor helyett lehet használni 4 evőkanál lisztet, de a pudingportól könnyebb lesz a tészta).
  4. Végül a baracklekvárt is belekeverjük. Ez az egész művelet robotgéppel zajlik, ha jól dolgoztunk, akkor a hab csak egy kicsit vagy egyáltalán nem esett össze.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük egyenletesen elosztjuk, és mehet a sütőbe.
  6. Ha a piskóta megsült, vegyük ki rácsra és picit hagyjuk hűlni amíg elkészítjük a krémet!
  7. A margarint a porcukorral habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a kihűlt krémalapot.
  8. Beletördeljük a felengedett gesztenyemasszát, és öntünk hozzá egy kevés rumot ízlés szerint, addig keverjük, amíg sima krémet nem kapunk. (A gyerek süti-imádók miatt én csak 1gyűszűnyi rumot használtam a többit rumaromával helyettesítettem.)
  9. Szedjük le a sütőpapírt a piskótáról tegyük egy tálcára vagy deszkára és kenjük meg a krémmel. Verjük fel a Hulalát, és ezt is oszlassuk el, majd végső akkordként pici szűrőn át szitáljunk rá kakaóport.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x35x5 cm

Forrás:
http://nosalty.hu/gesztenyes_torta_7_recept_32710

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése