2011. október 21., péntek

Meggyes pite

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 4 evőkanál cukor
  • ½ citrom reszelt héja és leve
  • 1 csipetnyi só
Töltelékhez:
  • 1 kg kimagozott meggy
  • 15 dkg cukor
  • fahéj
  • szóráshoz: zsemlemorzsa
Tetejére: 1 tojásfehérje

Elkészítése:
A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot, és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Két cipót formálunk, és legalább fél órán keresztül hideg helyen pihentetjük.
A cipókat két lapra nyújtjuk, az egyiket kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elterítjük rajta a cukorral elkevert, fahéjjal ízesített tölteléket.
Befedjük a másik lappal, felvert tojásfehérjével megkenjük, és csak ezután szurkáljuk meg villával, hogy a keletkezett gőz szabadon el tudjon a sütés során távozni.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 190 °C – os sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra kisütjük.
Esetleg más gyümölccsel is el lehet készíteni.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése