2010. november 27., szombat

Sacher torta

Hozzávalók 4 főre
  • 17 dkg étcsokoládé , ebből 5 dkg a tortába, 12 dkg a mázhoz
  • 17 dkg vaj, ebből 13 dkg a tortába, 4 dkg a mázhoz
  • 10 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1,5 dkg cukrozatlan kakaó
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • csipet só
  • baracklekvár (házi)
  1. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát.
  2. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéhez adjunk csipet sót és verjük kemény habbá.
  3. A tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, keverjük hozzá a 13 dkg olvadt vajat, a kakaót, 5 dkg reszelt csokoládét.
  4. A felvert habot adjuk a kakaós masszához, majd keverjük hozzá a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.
  5. Öntsük a masszát az előkészített formába és egyenletesen oszlassuk el.
  6. Az 1. pontban írt hőfokon süssük meg a tortát 30-35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e).
  7. Formából kivéve, hideg sütőrácson hűtsük ki a tortát.
  8. Vízszintesen vágjuk ketté a tortát és mindkét vágott felületet kenjük meg baracklekvárral, majd fordítsuk össze a két lekváros felületet.
  9. Vékonyan kenjük meg a tortat tetejét és oldalát is lekvárral és várjunk pár percet, amíg kissé beszívódik.
  10. Vízgőz fölött olvasszuk meg a maradék 12 dkg csokoládét, adjunk hozzá a 4 dkg vajat és egy evőkanál (tisztított) vizet, majd alaposan keverjük össze, amíg folyós.
  11. Csurgassuk a torta közepére a folyékony csokoládét, majd a perem felé egyenletesen oszlassuk el és a lefolyó mennyiségből vonjuk be az oldal részét.
sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete:
18 cm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése