- 70 dkg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 ek só
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 4 dl langyos tej
- 2 púpozott ek burgonyapehely (el is maradhat)
- 1 csipet aszkorbin (el is maradhat)
- 20 dkg trappista sajt
- 5 dkg házi parasztsonka
- kenéshez: 1 tojássárgája, kevés tejjel felöntve
- szóráshoz: köménymag, szezámmag , szeletelt mandula
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a cukrot, a burgonyapelyhet, az aszkorbint, és ó alaposan összekeverjük.
- Tejben feloldjuk az élesztőt (nem kell felfuttatni), belekeverjük az olajat, majd az összes folyadékot szépen lassan a liszthez öntjük, miközben kanállal kevergetjük. (Akinek van, az konyhai robotgép dagasztóspiráljával is dolgozhat.)
- Ha már minden folyadékot beleöntöttünk, kézzel (akinek van, az ugye továbbra is a géppel) összedolgozzuk a tésztát, addig gyúrjuk, amíg a lábas oldaláról minden liszt lejön, és a tészta közepesen lágy, ruganyos, kenyértészta állagú lesz.
- Lisztezett deszkán formázzuk henger alakúra, és vágjuk 8 egyenlő részre. Mindegyik részből formáljunk gombócokat.
- Nyújtsuk ki egyenként 2 mm vastagra őket, vágjuk 6 cikkelyre.
- A sajtot vágjuk kb. 0,5 X 0,5 cm-es csíkokra, a sonkát vágjuk fel vékony szeletekre, majd metéljük csíkokra. A cikkelyek szélesebb részére helyezzünk egy sajtcsíkot és 2-3 csík sonkát. Tekerjük fel, kissé hajlítsuk meg őket, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kenjük meg pici tejjel elkevert tojássárgájával, és szórjuk meg magokkal.
- Előmelegített sütőben süssük szép rózsaszínűre.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
Forrás:
http://nosalty.hu/puha_uzsonna-kifli_recept_32792
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése