2011. január 31., hétfő

Meggyes-mákos kelt rétes

Hozzávalók 6 főre
Tésztához:
  • 80 dkg liszt (fele lehet rétesliszt)
  • 4 dkg élesztő
  • kb. 5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek olvasztott zsír vagy étolaj
  • 1 tojás
Töltelékhez:
  • darált, ízlés szerint édesített mák
  • reszelt citromhéj
  • 1 kk fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • magozott meggy
Locsoláshoz:
  • olvasztott zsír vagy étolaj
  • 2 dl tejföl (ha sűrű, higíthatjuk egy pici tejjel)

  1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztből a tojással, cukorral, sóval, tejföllel, zsírral és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, de egy kicsit lágyabbra, mint az egyéb kelt tésztákat.
  3. A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, majd a kis cipókat átgyúrjuk, hogy a felületük szép sima legyen. Megkenjük vékonyan a tetejüket olvasztott zsírral vagy olajjal, és 30-40 percig kelni hagyjuk. ( ne tegyük túl közel egymáshoz, mert ahogy kelnek, összeragadnak)
  4. Míg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A cukros mákot citromhéjjal, fahéjjal és vaníliás cukorral elkeverjük, a meggyet lecsepegtetjük.
  5. A konyhaasztalra terítsünk egy vastagabb abroszt, hintsük meg liszttel, és helyezzük a közepére az első cipónkat. Lisztes kézzel alányúlva nyújtsuk a tésztát az asztal széle felé haladva. Ha nehezen nyúlik, hagyjuk még egy kicsit kelni. Nem tragédia, ha esetleg egy-két helyen kilyukad, feltekerve nem fog látszani. :) Ha kinyújtottuk a kívánt vastagságúra (vékonyságúra), locsoljuk meg olvasztott zsírral, tejföllel, szórjuk meg mákkal és potyogtassuk rá a meggyet. Ha téglalap alakúra nyújtottuk, akkor a két szélesebb felénél az abrosz megemelésével tekerjük fel a tésztát egymással szemben. Vágjuk olyan hosszúra, mint a tepsink (amit már előre kikentünk), és tegyük bele. Így járjunk el a két másik cipóval is.
  6. Ebből a mennyiségből egy gáztepsinyi plusz egy kis (20x30cm) tepsinyi rétesünk lesz.
  7. Tepsibe rakva még kelesszük kb. 30 percig, kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.
sütési mód: alul-felül sütés

Forrás:
http://nosalty.hu/meggyes-makos_kelt_retes_recept_38808

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése