Hozzávalók 6 főre
Forrás:
http://nosalty.hu/meggyes-makos_kelt_retes_recept_38808
Tésztához:
- 80 dkg liszt (fele lehet rétesliszt)
- 4 dkg élesztő
- kb. 5 dl tej
- 2 ek cukor
- 1/2 tk só
- 2 ek tejföl
- 3 ek olvasztott zsír vagy étolaj
- 1 tojás
- darált, ízlés szerint édesített mák
- reszelt citromhéj
- 1 kk fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- magozott meggy
- olvasztott zsír vagy étolaj
- 2 dl tejföl (ha sűrű, higíthatjuk egy pici tejjel)
- Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztből a tojással, cukorral, sóval, tejföllel, zsírral és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, de egy kicsit lágyabbra, mint az egyéb kelt tésztákat.
- A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, majd a kis cipókat átgyúrjuk, hogy a felületük szép sima legyen. Megkenjük vékonyan a tetejüket olvasztott zsírral vagy olajjal, és 30-40 percig kelni hagyjuk. ( ne tegyük túl közel egymáshoz, mert ahogy kelnek, összeragadnak)
- Míg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A cukros mákot citromhéjjal, fahéjjal és vaníliás cukorral elkeverjük, a meggyet lecsepegtetjük.
- A konyhaasztalra terítsünk egy vastagabb abroszt, hintsük meg liszttel, és helyezzük a közepére az első cipónkat. Lisztes kézzel alányúlva nyújtsuk a tésztát az asztal széle felé haladva. Ha nehezen nyúlik, hagyjuk még egy kicsit kelni. Nem tragédia, ha esetleg egy-két helyen kilyukad, feltekerve nem fog látszani. :) Ha kinyújtottuk a kívánt vastagságúra (vékonyságúra), locsoljuk meg olvasztott zsírral, tejföllel, szórjuk meg mákkal és potyogtassuk rá a meggyet. Ha téglalap alakúra nyújtottuk, akkor a két szélesebb felénél az abrosz megemelésével tekerjük fel a tésztát egymással szemben. Vágjuk olyan hosszúra, mint a tepsink (amit már előre kikentünk), és tegyük bele. Így járjunk el a két másik cipóval is.
- Ebből a mennyiségből egy gáztepsinyi plusz egy kis (20x30cm) tepsinyi rétesünk lesz.
- Tepsibe rakva még kelesszük kb. 30 percig, kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.
Forrás:
http://nosalty.hu/meggyes-makos_kelt_retes_recept_38808
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése